Derfor bør du bytte kupèfilter - 5 grunner!

Et kupèfilter er svært viktig for luftkvaliteten i bilen din. Kupèfilteret, også kalt pollenfilter, er kanskje mest kjent for å fjerne nettopp pollen. Det fjerner også svevestøv, eksos, soppsporer og forurensning fra lufta som blir blåst inn i kupèen der du sitter.

Det er svært viktig å bytte kupèfilteret med jevne mellomrom. Likevel tar kanskje mange for gitt at filteret bare er der og fortsetter å fungere i årevis. Men, filteret blir gradvis tettere og mister sin effekt. Anbefalt bytte er årlig eller hver 15 000 kilometer.

 

1. Hindre dugg på bilvinduene

Dugger det på vinduene dine, spesielt frontruta? Da kan det hende at kupèfilteret er for gammelt og tett. Det som ofte skjer er at filteret tettes og deretter akkumuleres det fukt på partiklene som sitter på filteret. Bytt til et nytt og bli overrasket over resultatet!

 

2. Hold bilen allergivennlig

Kupèfilteret blir som sagt også kalt pollenfilter. Det er effektivt for å filtrere bort pollenpartikler som følger med lufta inn i bilen. Høykvalitetsfilter, som eksempelvis fra produsenter som WIX, er i tillegg laget med spesielt hensyn til allergikere. Disse har et ekstra belegg med mikropartikler som reduserer utviklingen av mange typer allergener, mugg eller sopp på filteret.

 

kupefilter pollenfilter personbil

 

3. Forurenset luft er fortsatt en stor helsetrussel

Kupèfilteret er faktisk det eneste som hindrer deg i å puste inn den forurensede lufta utenfor. Luftbåren forurensing kan inneholde diverse urenheter som er svært små av størrelse. Faktisk bare noen få mikrometer, med partikler som er cirka 7 ganger mindre i diameter enn et hårstrå.

Du tenker kanskje at nå er lufta renere enn noen gang siden «alle» kjører el-bil. Det er feil. I Norge i mars 2021 utgjør el-bilene bare 12% av bilparken. Selv i storbyene utgjør kun el-bil 17%, ifølge NAF.

Når man befinner seg i trafikken er man også i et ekstra forurensningsutsatt miljø i forhold til utenfor trafikkbildet. Man blir derfor avhengig av filtrert luft. Ifølge tall fra det europeiske miljøbyrået dør det 460 000 mennesker i europa årlig av sykdommer forårsaket av luftbåren forurensning.

 

4. Kupèfilter/pollenfilter øker kjørekomfort og sikkerhet

Å puste inn forurenset luft er ikke bare dårlig for helsa i det lange løp. Om filteret er gammelt eller tett vil du i løpet kjøreturen kunne føle deg trøtt og sliten. Vanlige plager er også øyeirritasjon, nysing og generelt dårligere konsentrasjon. Dette minsker kjørekomforten for deg som sjåfør eller passasjer betraktelig.

Det påvirker også sikkerheten. For eksempel når du nyser lukker du automatisk øynene et kort øyeblikk. Kjører du eksempelvis i 80 kmt når du nyser, vil du i praksis ha øynene lukket de neste 25 meterne. Med andre ord er hvert nys du tar en sikkerhetsrisiko. Om du i tillegg er ukonsentrert grunnet den dårlig filtrerte lufta øker ulykkesrisikoen.

 

5. Unngå vond lukt og farlige gasser

Mange biler kommer med standard kupèfilter. Du finner også kupèfilter med et ekstra lag av karbon. Har du et slikt karbonfilter vil dette kunne filtrere bort vond lukt som kommer utendørs fra. Skulle du kjøre gjennom et område med spesielt skjenerede odører slipper du altså å få disse inn i kupèen.

Et kupèfilter med karbon er litt mer kostbart enn standard. Men i tillegg til å fjerne uønsket lukt er karbonfilter spesielt beskyttende mot farlige gasser. Dette er fordi karbonlaget tiltrekker seg partikler og absorberer disse. Det er blant annet mye brukt innen medisin og industri. Dette være seg for å hindre inntrenging av ozon, svoveldioksid eller nitrogenoksider.

(Kilder: NAF, Broom, Wix Filters)

Dinebildeler.no – hvis bilen fikk velge.